Τα νέα της Ρωσίας 9 Ιανουαρίου 2025


Το φυσικό αέριο και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής ένωσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ατζέντας της Ευρωπαϊκής ένωσης
 
Σε πανικό η Ευρωπαϊκή ένωση μετά το κλείσιμο της στρόφιγγάς του φυσικού αερίου στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. μετά τη διακοπή εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Η Επιτροπή εργάστηκε επίμονα τον τελευταίο χρόνο για να προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο, ενώ η αγορά παραμένει σταθερή, με τη ζήτηση μειωμένη κατά 18% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Παρά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου στις 31 Δεκεμβρίου 2024, δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές, κάτι που αποδίδεται στη σταθερή προσφορά και τη μειωμένη ζήτηση. Σημειώνεται, όμως, ότι ο επερχόμενος χειμώνας παρακολουθείται στενά, όπως και οι τιμές, με την Ε.Ε. να σχεδιάζει νέο πλαίσιο δράσης για προσιτές τιμές ενέργειας.

Όσον αφορά στη Μολδαβία, η Κομισιόν είναι σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές αρχές για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη και προωθώντας αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μια σειρά από στρατηγικές και πρακτικές ενέργειες για να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και να 

Αύξηση εισαγωγών από εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Νορβηγία και η Αλγερία. Διερωτάται βέβαια κάποιος   μέχρι τώρα που πούλαγαν το δικό τους φυσικό αέριο αυτά τα κράτη;
 Να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ αγοράζουν το φυσικό αέριο από την Ρωσία και το πουλούν στην Ευρώπη σε πολύ υψηλότερες τιμές συν την φορολογία που σκοπεύει να βάλει ο Πρόεδρος Τράμπ.
 Η Ευρωπαίκή ένωση καταφεύγει σε λύσεις όπως η
ανάπτυξη υποδομών για την υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αυξάνοντας τη χωρητικότητα των τερματικών σταθμών.
 
Γέμισμα των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ, εξασφαλίζοντας επαρκείς προμήθειες για τον χειμώνα.
Υποχρέωση των κρατών-μελών να γεμίσουν τις δεξαμενές τους στο 90% της χωρητικότητάς τους.


Επενδύσεις σε διασυνοριακούς αγωγούς και διασυνδέσεις για καλύτερη κατανομή του αερίου μεταξύ των χωρών.
Θέσπιση κανόνων αλληλεγγύης, που υποχρεώνουν τις χώρες να παρέχουν αέριο σε γειτονικά κράτη σε περίπτωση κρίσης.


Εκστρατείες ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας από πολίτες και επιχειρήσεις.
Προγράμματα για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, όπως η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και η υποστήριξη της βιομηχανίας για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.


Εφαρμογή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου για την προστασία των καταναλωτών από υπερβολικές αυξήσεις.
Εισαγωγή μηχανισμών παρακολούθησης και ρύθμισης της αγοράς για να αποφευχθούν στρεβλώσεις.

Ενίσχυση της μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
Επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που μειώνουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο.


 Η συνεργασία με τρίτες χώρες για τη διασφάλιση σταθερών προμηθειών.
Δημιουργία διεθνών συμμαχιών για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.
Αυτές οι ενέργειες συνέβαλαν στη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς ενέργειας, ενώ μείωσαν σημαντικά την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι εναλλακτικοί προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Νορβηγία και η Αλγερία, διέθεταν ήδη τις δικές τους αγορές εξαγωγής, αλλά η γεωπολιτική και οικονομική δυναμική της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη τους επέτρεψε να επεκταθούν σημαντικά. Ακολουθούν μερικές από τις αγορές στις οποίες πωλούσαν το φυσικό τους αέριο πριν την κρίση:

1. Ηνωμένες Πολιτείες (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο - LNG):
Πριν την κρίση: Εξαγωγές κυρίως σε Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα) και Λατινική Αμερική.
Μετά την κρίση: Μεγάλη αύξηση εξαγωγών LNG στην Ευρώπη, με την Ε.Ε. να γίνεται ο κύριος πελάτης λόγω της αυξημένης ζήτησης και των υψηλών τιμών.
2. Κατάρ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο - LNG):
Πριν την κρίση: Κυρίως εξαγωγές στην Ασία (Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα) όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση για LNG.
Μετά την κρίση: Ενίσχυσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της Ε.Ε., αν και παραμένει ισχυρά εξαρτημένο από τις ασιατικές αγορές.
 Νορβηγία:
Πριν την κρίση: Κυρίως εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί ήδη βασικό προμηθευτή (μέσω αγωγών).
Μετά την κρίση: Αύξηση της παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών, υποκαθιστώντας εν μέρει τη ρωσική προμήθεια.
4. Αλγερία:
Πριν την κρίση: Εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών  LNG κυρίως προς Ιταλία, Ισπανία, και άλλες μεσογειακές χώρες.
Μετά την κρίση: Ενίσχυσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, αξιοποιώντας την αυξημένη ζήτηση, με παράλληλη διαπραγμάτευση νέων συμβολαίων.
Γιατί κατευθύνθηκαν τώρα στην Ευρώπη;
Η Ευρώπη, ως μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές παγκοσμίως, έγινε ακόμα πιο ελκυστική λόγω:

Υψηλών τιμών ενέργειας: Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν, προσφέροντας ελκυστικά κέρδη.
Μειωμένης ζήτησης στην Ασία: Η οικονομική επιβράδυνση και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων μείωσαν την ασιατική ζήτηση σε ορισμένες χώρες.


 Η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από τη Ρωσία, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για προμηθευτές.
Αυτή η επανατοποθέτηση των αγορών είναι αποτέλεσμα της κρίσης, δείχνοντας την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των διεθνών αγορών ενέργειας.
 Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει  θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου αφού όπως όλα δείχνουν πως  τα κράτη της Ευρώπης με τις λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές που ακολουθούν τις τελευταίες δεκαετίες είναι δέσμια στο φυσικό αέριο και θα αναγκαστούν να πληρώσουν όσο όσο προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
 Η Ήδη καταπονημένη βιομηχανία της Ευρώπης θα χρεωκοπήσει και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων της θα γίνεται με μεγάλη δυσκολία.
 Σίγουρα η επιβράδυνση του Ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης θα έχει μεγάλο οικονομικό αντίχτυπο στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία και αυτό με την σειρά του θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικονομίες των Ευρωπαϊκών Κρατών.
 Η μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι σε θέση από μόνη της να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρώπης ενώ παράλληλα το κόστος για την παραγωγή τέτοιων μονάδων είναι δυσθεώρητο και η εξάρτηση της παραγωγής αλλά και λειτουργίας τους είναι στενά συνδεδεμένες με την χρήση του φυσικού αερίου.

Οι εναλλακτικοί προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Νορβηγία και η Αλγερία με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, δεν είναι μεγάλοι προμηθευτές
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι 10 μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου το 2013 ήταν (σε εκατομμύρια κυβικά μέτρα): 1) Ηνωμένες Πολιτείες 689 (19.8%), 2) Ρωσία 671 (19.3%), 3)Ιράν 255 (5.86%), 4)Κατάρ 161 (4.6%), 5) Καναδάς 155 (4.5%), 6) Κίνα 115 (3.3%), 7) Νορβηγία 109 (3.1%), 8) Ολλανδία 86 (2.5%), 9) Σαουδική Αραβία 84 (2.4%), 10) Αλγερία 80 (2.3%), οι οποίες μαζί παράγουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής των 3,479 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ο τερματισμός της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Υπερδνειστερία και η απόφαση της Ουκρανίας να διακόψει τη διαμετακόμιση ενέργειας αποτελούν σημεία καμπής για την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

 

Η αποσχισθείσα, κυρίως ρωσόφωνη, περιοχή βασιζόταν σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας.
Η Μολδαβία λάμβανε μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από την Υπερδνειστερία, γεγονός που καθιστά την κρίση ενεργειακή και πολιτική.


Εγχώρια παραγωγή ενέργειας και εισαγωγές από τη Ρουμανία έχουν ήδη προγραμματιστεί.
Προτάσεις ανθρωπιστικής και τεχνολογικής βοήθειας προς την Υπερδνειστερία περιλαμβάνουν βιομάζα, γεννήτριες και ιατρικά εφόδια.


Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενεργειακή εξάρτηση ως μοχλό πίεσης για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κισινάου.
Η Μολδαβία, υπό την ηγεσία της φιλοευρωπαίας προέδρου Μάγια Σάντου, επιταχύνει τη στροφή της προς τη Δύση.


Με αποθέματα φυσικού αερίου για λίγες μόνο ημέρες, η περιοχή αντιμετωπίζει επείγουσα ενεργειακή ανάγκη.

 Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας της Μολδαβίας, ειδικά αν επιδεινωθεί η κρίση;
 Θα καταφέρει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την πίεση, ή η κρίση θα ενισχύσει τις φιλορωσικές δυνάμεις;
 Πώς μπορούν η Ε.Ε. και οι σύμμαχοι της Μολδαβίας να υποστηρίξουν την περιοχή για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης;
Η κατάσταση στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία είναι μια υπενθύμιση του πόσο στενά συνδέονται η ενέργεια, η πολιτική και η ασφάλεια σε μια ασταθή γεωπολιτική σκακιέρα.


Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην περιοχή του Κουρσκ έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε αυτές τις συγκρούσεις. 


Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι πάνω από 1.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μόνο την τελευταία εβδομάδα στην ίδια περιοχή. 


Οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι Βορειοκορεάτες χαρακτηρίζονται ως "πρωτόγονες", θυμίζοντας μεθόδους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με επιθέσεις πεζικού σε κύματα. Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλό αριθμό απωλειών, καθώς οι στρατιώτες τους θεωρούνται "αναλώσιμοι" από τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας. 


Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές για απώλειες Βορειοκορεατών στρατιωτών, παραπέμποντας στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τη Μόσχα ή την Πιονγκγιάνγκ, ενώ οι αναφορές για τις απώλειές τους βασίζονται σε δηλώσεις ουκρανικών και δυτικών πηγών

Η νέα επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ αποτελεί μια στρατηγική κίνηση με σημαντικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους. Η πιθανή κατάληψη του πυρηνικού αντιδραστήρα της περιοχής και η δημιουργία μιας "γκρίζας ζώνης" στα βόρεια σύνορα δείχνουν την αποφασιστικότητα του Κιέβου να ενισχύσει τη θέση του στον πόλεμο.

 


Η επίθεση χαρακτηρίζεται από αιφνιδιαστικές κινήσεις και καλά οργανωμένο σχεδιασμό. Η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων από πολλαπλά σημεία εισόδου φαίνεται να αιφνιδίασε τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες. Ο έλεγχος του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κουρσκ θα προσφέρει στην Ουκρανία στρατηγική υπεροχή, ισοφαρίζοντας τη ρωσική κατοχή του σταθμού στη Ζαπορίζια. Επιπλέον, η δημιουργία μιας αποτρεπτικής "γκρίζας ζώνης" στα σύνορα θα αποδυναμώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύει επιθέσεις.

 


Ο έλεγχος του αντιδραστήρα στο Κουρσκ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ρωσική ενεργειακή στρατηγική, ειδικά ενόψει του χειμώνα. Η ενέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα του πολέμου, και η Ουκρανία επιδιώκει να αποδυναμώσει τη Ρωσία σε αυτό το μέτωπο.

 


Η χρονική στιγμή της επίθεσης ενδέχεται να συνδέεται με την επιδίωξη του Κιέβου να εξασφαλίσει αυξημένη στήριξη από τη Δύση, ενόψει κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Η ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να πιέσουν τη Ρωσία προς διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, η κλιμάκωση αποσκοπεί στην εδραίωση της πολιτικής νομιμοποίησης του Κιέβου εντός της διεθνούς κοινότητας.

 


Η επίθεση αυτή ενέχει σημαντικούς κινδύνους, ειδικά σε σχέση με την πυρηνική ασφάλεια. Οποιαδήποτε ζημιά στον αντιδραστήρα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, η πιθανότητα ρωσικής αντεπίθεσης είναι υψηλή, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της περιοχής.

 

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ανησυχώντας για τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της κλιμάκωσης. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ενδέχεται να αυξήσουν την υποστήριξή τους, ενώ η Ρωσία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την επίθεση ως επιχείρημα για να ενισχύσει τη δική της στρατιωτική κινητοποίηση.

Η έκβαση αυτής της επίθεσης θα εξαρτηθεί από την αντοχή των ουκρανικών δυνάμεων, την ταχύτητα αντίδρασης της Ρωσίας και τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Η κίνηση αυτή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, υπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής και της ενεργειακής ισχύος σε έναν πόλεμο που συνεχίζει να επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.