Δεύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον – Σήμα προσέγγισης Τραμπ και Πούτιν
Σε μία ακόμη ένδειξη της σταδιακής επαναπροσέγγισης Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, οι δύο χώρες προχώρησαν σήμερα σε δεύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στο Αμπού Ντάμπι, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως ουδέτερου μεσολαβητή και ενισχύοντας το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται σε διπλωματικό επίπεδο.
Η Ρωσοαμερικανίδα Ξένια Καρελίνα, καταδικασμένη για «προδοσία» από ρωσικό δικαστήριο το 2024, επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ ο Γερμανορώσος Άρθουρ Πετρόφ, κατηγορούμενος για παράνομη εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας προς τη Ρωσία, απελάθηκε στη Μόσχα. Το βίντεο της FSB από την ανταλλαγή μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα, δίνοντας μια σπάνια δημόσια εικόνα της διαδικασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως η Καρελίνα «κρατούνταν άδικα» και ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο Τραμπ για την παρέμβασή του. Ο δικηγόρος της, Μιχαήλ Μουσαΐλοφ, επιβεβαίωσε την ανταλλαγή, ενώ οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν την επιστροφή του Πετρόφ «επιτυχία της συνεργασίας».
Η κίνηση αυτή έρχεται παράλληλα με νέες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη, με επίκεντρο τις διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αυτή είναι η δεύτερη τέτοια ανταλλαγή. Προηγήθηκαν οι υποθέσεις του Μαρκ Φόγκελ και του Αλεξάντερ Βίνικ, καθώς και η ελευθέρωση του Καλόμπ Γουέιν Μπάιερς, ο οποίος είχε συλληφθεί για μεταφορά γλυκισμάτων με κάνναβη στη Ρωσία.
Η Καρελίνα, αισθητικός με έδρα την Καλιφόρνια, συνελήφθη στη Ρωσία το 2023 ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά της. Κατηγορήθηκε ότι έκανε δωρεά $50 σε ουκρανική ΜΚΟ, πράξη που οι ρωσικές αρχές θεώρησαν «υποστήριξη εχθρικής δύναμης».
Ο Άρθουρ Πετρόφ, από την άλλη πλευρά, κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για δημιουργία εταιρείας-βιτρίνας στην Κύπρο, μέσω της οποίας εξήγαγε εξαρτήματα με στρατιωτική χρήση προς τη Ρωσία, κατά παράβαση των κυρώσεων.
Παρά τις ανοιχτές πληγές του πολέμου στην Ουκρανία και τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις, η ανταλλαγή αυτή αποτελεί ένδειξη ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις παραμένουν ενεργοί.
Με φόντο τη συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανών πολιτών στη Ρωσία, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγγέλλουν «πολιτικά υποκινούμενες συλλήψεις», με σκοπό την πίεση για απελευθέρωση Ρώσων υπηκόων της Δύσης.
Το αν η σημερινή ανταλλαγή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη ρωσοαμερικανική διπλωματία ή αποτελεί απλώς μια μεμονωμένη σύμπτωση συμφερόντων, μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι πως οι εικόνες από το Αμπού Ντάμπι μεταφέρουν το μήνυμα ότι σε έναν κόσμο διαρκών κρίσεων, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν η πιο αποτελεσματική διπλωματία.