Η Γαλλία βρίσκεται σε κρίσιμη πολιτική και οικονομική καμπή, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο πτώσης μετά την απόφαση για την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος. Η προσφυγή αυτή επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης, αλλά συνοδεύεται από την πλήρη πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού, κάτι που συχνά προκαλεί πρόταση μομφής.
Ο πρωθυπουργός παρέκαμψε την κοινοβουλευτική διαδικασία για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, προκαλώντας αντιδράσεις.
Διπλή πρόταση μομφής: Κατατέθηκε από την Αριστερά και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός - RN). Τα δύο κόμματα έχουν από κοινού πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά πιθανή την πτώση της κυβέρνησης.
Ηλεκτρική ενέργεια και συντάξεις: Ο Μπαρνιέ απέσυρε πρόταση για αύξηση φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η Λεπέν απαιτεί αύξηση συντάξεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό, απειλώντας με υπερψήφιση πρότασης μομφής.
Πιθανά σενάρια:Υπηρεσιακή κυβέρνηση με παράταση του προϋπολογισμού του 2024.
Νέα κυβέρνηση που θα κληθεί να παρουσιάσει προϋπολογισμό εντός 70 ημερών, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.
Εάν η πρόταση μομφής εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά από το 1962 που θα πέσει γαλλική κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε την κυβέρνηση Μπαρνιέ την πιο βραχύβια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η κρίση αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα του πολιτικού συστήματος της Γαλλίας και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης, κοινοβουλίου και κοινωνίας. Η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Πηγή: ertnews