Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τις εντάσεις που έχουν προκύψει μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2023, καθώς και τις προκλήσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιτικά ασταθή περιβάλλοντα.
Το καθεστώς του Νίγηρα ζήτησε την αντικατάσταση του πρεσβευτή της ΕΕ, Σαλβαντόρ Πίντου ντα Φράντσα, κατηγορώντας τον για ακατάλληλη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ΕΕ είχε ήδη ανακαλέσει τον πρεσβευτή για διαβουλεύσεις, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τις νιγηρικές κατηγορίες.
Κατηγορίες για ανθρωπιστική βοήθεια:
Το στρατιωτικό καθεστώς κατηγόρησε την ΕΕ ότι διένειμε 1,3 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ξένων ΜΚΟ χωρίς πρότερη ενημέρωση των νιγηρικών αρχών.
Οι αρχές δήλωσαν πως δεν ζήτησαν διεθνή βοήθεια μετά τις πλημμύρες, ενώ τόνισαν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΕ έγιναν στα κοινωνικά δίκτυα πριν ενημερωθούν επίσημα.
Οι πρόσφατες πλημμύρες προκάλεσαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πληγέντες, 339 θανάτους, και εκτεταμένες ζημιές, επιδεινώνοντας την ήδη ευάλωτη κατάσταση στον Νίγηρα.
Ιστορικό έντασης:
Το στρατιωτικό καθεστώς διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στην ΕΕ και ειδικά τη Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, καθώς οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ.
Πολιτική αστάθεια: Το στρατιωτικό καθεστώς χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως εργαλείο ενίσχυσης της κυριαρχίας του, απορρίπτοντας διεθνείς παρεμβάσεις.
Οι ενέργειες του καθεστώτος υπογραμμίζουν τη διπλωματική απομόνωση του Νίγηρα, αλλά και τη δυσκολία διαχείρισης ανθρωπιστικής βοήθειας σε τέτοιες συνθήκες.
Ανθρωπιστικές επιπτώσεις: Οι πλημμύρες αυξάνουν τον κίνδυνο κρίσεων, με τον πληθυσμό να παραμένει σε επισφαλή κατάσταση λόγω της πολιτικής και φυσικής καταστροφής.
Η εξέλιξη αυτής της αντιπαράθεσης θα επηρεάσει τόσο την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και τις διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή.