Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας ανακοίνωσαν συντονισμένες κυρώσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα, με έμφαση στις εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegaz, καθώς και στον αποκαλούμενο "στόλο φάντασμα" των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν στις Gazprom Neft και Surgutneftegaz, εταιρείες που παράγουν πάνω από 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, με ετήσια έσοδα περίπου 23 δισ. δολάρια.
Η παροχή υπηρεσιών από αμερικανικές εταιρείες προς τις ρωσικές εταιρείες που εμπλέκονται στις κυρώσεις απαγορεύεται.
Περιορισμοί στις μεταφορές πετρελαίου
Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε σχεδόν 200 δεξαμενόπλοια, μέρος του "στόλου φάντασμα", που μεταφέρουν πετρέλαιο και μεθάνιο από τη Ρωσία.
Τα πλοία αυτά πλέουν υπό σημαίες χωρών όπως το Μπαρμπάντος και ο Παναμάς.
Επιβολή πλαφόν τιμής
Οι κυρώσεις προστίθενται στα μέτρα που ισχύουν από το 2022, όπως το πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Προσωπικές κυρώσεις
Στοχοποιούνται πολιτικοί αξιωματούχοι και πάροχοι υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα.
Αντίδραση της Ρωσίας και Διεθνείς Εκτιμήσεις
Η Gazprom Neft χαρακτήρισε τις κυρώσεις "αδικαιολόγητες" και "έκνομες". Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι τα μέτρα θα πλήξουν καίρια την αλυσίδα εφοδιασμού του ρωσικού ενεργειακού τομέα, μειώνοντας τα έσοδα του Κρεμλίνου που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν μικρή αύξηση στις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ, αλλά διαβεβαίωσε ότι η αύξηση θα είναι περιορισμένη. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο αποτελούν κρίσιμο μέρος του ρωσικού προϋπολογισμού, και οι κυρώσεις θα συμβάλουν στην αποδυνάμωση της ρωσικής πολεμικής μηχανής.
Οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ στις 27 Ιανουαρίου και, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα δώσουν στη διεθνή κοινότητα τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί όρους για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ