Πολλοί είναι αυτοί που κατέχουν η σκοπεύουν να αποχτήσουν ένα ανιχνευτή μετάλλων αλλά φοβούνται τις διαδικασίες.
Τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Είναι νόμιμες η κατοχή και η έρευνα με ανιχνευτή μετάλλων;; Έχει κόστος; Πόσο εύκολο είναι να εκδώσουμε μια άδεια για έρευνα με ανιχνευτή μετάλλων
Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα τα δείτε και θα τα μάθετε στο video που σας παρουσιάζω με ομιλητή τον κύριο Γιάννη Κυρίτση, έναν άνθρωπο που δραστηριοποιήται στον χώρο πάρα πολλά χρόνια και έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και συμβουλές σε ψαχτήρια και αναζητητές της περιπέτειας.
Η κατοχή και χρήση των ανιχνευτών μετάλλων είναι μια νόμιμη διαδικασία που προϋποθέτει την αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Με μια απλή αίτηση για άδεια κατοχής ανιχνευτή μετάλλων και κάποια λίγα δικαιολογητικά μπορούμε να μεταφέρουμε τα μηχανήματα νόμιμα στο αυτοκίνητο μας η να τα κρατάμε στο σπίτι μας.
Η διαδικασία είναι απλή και δωρεάν.
Η παράλειψη όμως των σχετικών εγγράφων μπορεί να μας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα με τον νόμο και μας καθιστά αρχής εξ αρχής παράνομους.
Η απόκτηση των απαραίτητων εγγράφων και αδειών κατοχής μας επιτρέπει να κατέχουμε τα πανάκριβα μηχανήματα μας και να τα μεταφέρουμε ελεύθερα από την μια περιοχή της Ελλάδας στην άλλη.
'Οσο αφορά την μεταφορά και την χρήση τέτοιων μηχανημάτων στο εξωτερικό υπάρχουν οι σχετικές διατάξεις και νόμοι.
Η άδεια για χρήση αυτών των μηχανημάτων σε κάποια περιοχή απαιτεί ξεχωριστά δικαιολογητικά και είναι επίσης δωρεάν.
Ας δούμε όμως το προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που εξερευνούμε μια περιοχή χωρίς την απόκτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Άρθρο 60
Σχετικά με χρήση ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκοπήσεως του υπεδάφους ή ακινήτων μνημείων
Για τη διάθεση στην αγορά ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκοπήσεως του υπεδάφους ή ακινήτων μνημείων, επιβάλλεται όπως στην συσκευασία και στις οδηγίες χρήσεως τους, αναγράφεται σε εμφανές μέρος και με σαφήνεια ότι η χρήση των οργάνων αυτών επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένη περιοχή κατόπιν άδειας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 παραγρ. 8 του ν. 2557/1997, το άρθρο 38, παρ. 2 και άρθρο 62 του ν. 3028/2002(ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002), το άρθρο 3, παρ. 4 του ν. 3658/2008 (ΦΕΚ 70/Α/22-4-2008) και την υπουργική απόφαση ΥΑ/ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥΝΣ/ΤΟ-ΠΥΝΣ/33/42426/30-7-2003 (ΦΕΚ 1124/Β/8-8-2003) και την ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΤΠΠΑ/Φ148/41733/704/2-5-2012 (ΦΕΚ 1440/Β/2-5-2012), όπως κάθε φορά ισχύουν.
Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ (2.000€) ανά ανιχνευτή μετάλλου για μη αναγραφή των προβλεπομένων στη συσκευασία και στις οδηγίες χρήσεως.
Πηγή: Aριθμ. 91354/17 (ΦΕΚ 2983 Β/30-08-2017) : Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας
Η αναζήτηση αντικειμένων από προηγούμενες εποχές είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική δραστηριότητα που προϋποθέτει ηρεμία, συγκέντρωση και καλή διάθεση.
Για να μπορέσουμε να έχουμε αυτές της προϋποθέσεις και να μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη και αποδοτική έρευνα πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες.
Πολύ φίλοι του hobby μου αναφέρουν πως δεν τολμούν να βγάλουν τέτοιες άδειες γιατί φοβούνται ότι θα τους φακελώσουν, κάτι που όμως κατηγορηματικά σας δηλώνω πως δεν ισχύει.
Όσο περισσότερες άδεις κατοχής και έρευνας ζητάμε τόσο καλύτερα εδρεωνόμαστε σαν χομπίστες και ταυτόχρονα αποκτάμε φωνή και πιέζουμε καταστάσεις προς όφελος μας.