Η παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία γιατρών του ΕΣΥ και νοσοκομειακών φαρμακοποιών, που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αναδεικνύει την ανάγκη αντιμετώπισης των ελλείψεων προσωπικού στις υγειονομικές δομές, ειδικά στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
Στόχοι και Προβλέψεις της Ρύθμισης
Η νομοθετική ρύθμιση στοχεύει στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ, επιτρέποντας σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων να παραμείνουν στην υπηρεσία μετά την ηλικία των 67 ετών. Οι ειδικότητες που καλύπτονται περιλαμβάνουν κρίσιμους τομείς, όπως αναισθησιολογία, παθολογία, καρδιολογία, και ακτινολογία. Ορισμένες ειδικότητες, όπως η χειρουργική, δεν περιλαμβάνονται, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων.
Απόψεις των Φορέων
Οι ιατρικοί σύλλογοι, μέσω των εκπροσώπων τους, αναγνωρίζουν την ανάγκη αξιοποίησης της εμπειρίας των μεγαλύτερων γιατρών, αλλά υπογραμμίζουν:
Νίκος Πλατανησιώτης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά): Η ρύθμιση πρέπει να καλύπτει όλες τις ειδικότητες, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις και να διατηρηθεί η εμπειρία στο ΕΣΥ μέχρι να πληρωθούν οι κενές θέσεις.
Γιώργος Πατούλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών): Υποστηρίζει την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, όπως των χειρουργών, ενώ δίνει έμφαση στην ανάγκη προσέλκυσης νέων γιατρών από το εξωτερικό.
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου): Παρότι συμφωνεί με τη ρύθμιση, επισημαίνει ότι η παραμονή σε διευθυντικές θέσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσέλκυση νέων γιατρών.
Προκλήσεις και Προοπτικές
Η πρόταση έρχεται σε ένα πλαίσιο δημογραφικών αλλαγών και αυξημένων αναγκών στο ΕΣΥ. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της στην προσέλκυση νεότερων γιατρών και στην ισορροπία μεταξύ εμπειρίας και ανανέωσης προσωπικού αναμένεται να είναι κρίσιμο σημείο συζήτησης. Η διαβούλευση με τους φορείς θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης λύσης που θα καλύψει τις ανάγκες του συστήματος υγείας και των πολιτών.