Με «σημαία» τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Τουρκία προχωρά στην ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού της σχεδιασμού, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα και εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις στο Αιγαίο. Η τουρκική εφημερίδα Milliyet με κεντρικό τίτλο «Βαθαίνει η Γαλάζια Πατρίδα» αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα έχει φτάσει στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης ενός συνολικού χάρτη για τη θαλάσσια χωροταξία της, ο οποίος βασίζεται – σύμφωνα με το δημοσίευμα – στη «μέση γραμμή» μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.
Η εν λόγω πρωτοβουλία, που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου και τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, εδράζεται σε μελέτη του Κέντρου Ερευνών Δικαίου της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM). Αν και ο χάρτης δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, περιγράφεται ως επιστημονικό και νομικό εργαλείο, χωρίς επίσημο χαρακτήρα, ωστόσο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Άγκυρα.
Ο διευθυντής του DEHUKAM, καθηγητής Μουσταφά Μπάσκαρα, δήλωσε ότι ο χάρτης χαρτογραφεί περιοχές θαλάσσιας δραστηριότητας που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα, την ενέργεια, την έρευνα και διάσωση, καθώς και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα για το Αιγαίο, επισημαίνεται ότι η οριοθέτηση έγινε στη βάση της «μέσης γραμμής» – πρακτική που παραβλέπει την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα και ενδέχεται να εγείρει έντονες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία θεωρεί ότι η μελέτη ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη συμφωνία της με τη Λιβύη του 2019, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνονται και οι συντεταγμένες από τη συμφωνία με το ψευδοκράτος το 2011. Για τη Μαύρη Θάλασσα, ο χάρτης ακολουθεί πλήρως τα ανακηρυγμένα όρια της τουρκικής ΑΟΖ.
Ο χάρτης, κατά τον καθηγητή Μπάσκαρα, «αναδεικνύει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας» και αποτελεί – όπως τονίζει – επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Παράλληλα, προαναγγέλλεται η ίδρυση διακυβερνητικού οργάνου, «Συμβούλιο Συντονισμού», για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Άγκυρας για να ενισχύσει την παρουσία και τις διεκδικήσεις της σε κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές, μετατρέποντας τη θαλάσσια πολιτική σε έναν ακόμα βραχίονα άσκησης εξωτερικής πολιτικής και προβολής ισχύος.