Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

 

  Μια περίπλοκη οικονομική συγκυρία για την Ευρωζώνη, με κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τόσο τις μεγαλύτερες οικονομίες  όσο και τη συνολική σταθερότητα και ανάπτυξη. 


 Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 προσφέρει μια μικρή ανακούφιση, αλλά η αργή ανάκαμψη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία δείχνει ότι τα δομικά προβλήματα παραμένουν.

 Με το συνολικό χρέος στο 90% του ΑΕΠ και τα επιτόκια υψηλά, η επίτευξη στόχων όπως η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ θα είναι δύσκολη χωρίς ισχυρή ανάπτυξη.

Η αστάθεια του πληθωρισμού λόγω των υπηρεσιών και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας περιπλέκει τη στρατηγική της ΕΚΤ, καθυστερώντας πιθανώς τις μειώσεις επιτοκίων.

 Η Ευρωζώνη χάνει έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες προσελκύουν περισσότερες επενδύσεις.


 Τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν αυτές οι εξελίξεις για την χώρα μας

 Η ελληνική οικονομία επηρεάζεται έμμεσα από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, κυρίως μέσω του ενεργειακού πληθωρισμού.

 Ο τουριστικός τομέας συνεχίζει να αποτελεί κινητήρια δύναμη, με αναμενόμενα έσοδα ρεκόρ άνω των 20 δισ. ευρώ το 2024.

 Παρά τη μερική προστασία μέσω ευρωπαϊκών ρυθμίσεων, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί για να περιοριστεί το μελλοντικό κόστος εξυπηρέτησης.

 Η επιτυχία στην απορρόφηση περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι κρίσιμη, καθώς στηρίζει την προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2024 (2,5%) και το 2025 (2,6%). Αποτυχία σε αυτό τον τομέα θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη έως και 1%.

Η Ευρωζώνη και ειδικά η Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν συνδυασμό υψηλού χρέους, επιτοκίων και αργής ανάπτυξης. Για την Ελλάδα, η έμφαση πρέπει να δοθεί στη στρατηγική διαχείριση κοινοτικών πόρων, τη σταδιακή μείωση του χρέους και τη διατήρηση της ανθεκτικότητας στους κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και η Γεωργία.

 


Παρά την ισχυρή παρουσία του πολεμικού Ναυτικού με την μορφή ασκήσεων σε περιοχές της Μεσογείου και του Λακωνικού κόλπου το Ρωσικό πετρέλαιο εισάγεται κανονικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Το ζήτημα της μυστικής μεταφοράς ρωσικών καυσίμων μέσω δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα εγείρει σοβαρές ανησυχίες τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη συμμόρφωση με τις διεθνείς κυρώσεις. Το ρεπορτάζ του Bloomberg καταδεικνύει την πολυπλοκότητα αυτής της πρακτικής και την προσπάθεια των ελληνικών αρχών να περιορίσουν τη δραστηριότητα, η οποία φαίνεται να έχει μετατοπιστεί σε νέες τοποθεσίες, όπως οι περιοχές κοντά στη Λέσβο, τη Χίο και το ιταλικό λιμάνι Augusta.

 

Η χρήση στρατιωτικών ασκήσεων από το Πολεμικό Ναυτικό στον Λακωνικό Κόλπο περιόρισε τη δραστηριότητα στην περιοχή. Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship transfers) μεταφέρθηκαν σε νέες τοποθεσίες στο Αιγαίο και την Ιταλία, όπου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Τα πλοία συχνά λειτουργούν με απενεργοποιημένους πομπούς παρακολούθησης (AIS), αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και δυσκολεύοντας τον έλεγχο.

Το ενδεχόμενο διαρροών ή ατυχημάτων σε περιοχές με έντονη θαλάσσια κυκλοφορία θέτει σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η χρήση αυτής της πρακτικής για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα επέλεξε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις για να αποτρέψει τη συγκέντρωση πλοίων στον Λακωνικό Κόλπο.

Το μέτρο φαίνεται να είχε επιτυχία, αν και η δραστηριότητα έχει απλώς μεταφερθεί σε άλλες περιοχές.

 Τα μέτρα και οι ενέργειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του φαινομένου αφορούν στην ενίσχυση του συντονισμού με την Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της δραστηριότητας, αλλά και την χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως δορυφορικές εικόνες και δεδομένων, για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων. Είναι απαραίτητη η Θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τις εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες και η δημιουργία μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης σε περίπτωση περιβαλλοντικής κρίσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας της εθνικής της κυριαρχίας, της συμμόρφωσης με τις διεθνείς κυρώσεις και της διατήρησης της ασφάλειας στη Μεσόγειο.

 

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή ένωση η χρήση πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Ρωσία για να πλήξει Ουκρανικούς στόχους.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών στο Βερολίνο σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας στην Ευρώπη, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών πιέσεων.

Foto 
Today Press


Η ανάπτυξη του νέου ρωσικού πυραύλου «Ορέσνικ» με υπερηχητικές δυνατότητες και πιθανότητα εξοπλισμού με πυρηνικές κεφαλές αυξάνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρώπη εξετάζει μέτρα για την ενίσχυση της αεράμυνας και των αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως η ανάπτυξη περισσότερων Patriot, SAMP/T, και πιθανώς το πολυεθνικό σχέδιο Sky Shield.

Η ευρωπαϊκή απάντηση στις αλλαγές της αμερικανικής πολιτικής:


Η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και η ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και την Ευρώπη αυξάνει την ανάγκη για ευρωπαϊκή αυτονομία στην άμυνα.

Συζητείται η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών και η επιτάχυνση της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Η χρήση πυραύλων ATACMS και Storm Shadow από την Ουκρανία έχει ενισχύσει τη στρατηγική της δυνατότητα, αλλά η χώρα παραμένει ευάλωτη στις ρωσικές επιθέσεις, όπως η πρόσφατη πυραυλική επίθεση στη Ντνίπρο.

Foto

The Times

Εξετάζεται η παροχή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και η εκπαίδευση ουκρανικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας:


Η ανάγκη για ένα συντονισμένο πλαίσιο μεταξύ χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία είναι κρίσιμη, ειδικά σε τομείς όπως η ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών συστημάτων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.


 Ο υπερηχητικός πύραυλος Ορέσνικ προσθέτει νέα γεωπολιτική αβεβαιότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία αποτροπής στην περιοχή.

 Η ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η μεταβλητή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθιστά την Ευρώπη πιο ευάλωτη.

 Η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αποτροπής.

Η συνάντηση αναμένεται να καθορίσει σημαντικά τη μελλοντική κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την προσαρμογή στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

 Η πολεμική ετοιμότητα της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις εμπειρία από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία δίνουν το προβάδισμα στις στρατηγικές κινήσεις και στην άμεση αντίδραση απέναντι σε τυχόν επιθετικές κινήσεις της Δύσης.

 Με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση κυρίως της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής η Ρωσία παραμένει μια πολύ ισχυρή απειλή για τον Δυτικό κόσμο έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη των χωρών μελών  των brics και ατελείωτες πρώτες ύλες .

Με αμείωτη ένταση οι Ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν τις ενεργειακές υποδομές και της συγκοινωνίες στην Ουκρανία.

Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με νέες επιθέσεις στις πόλεις Χάρκοβο και Μικολάιφ, εντείνει την ανθρωπιστική κρίση και προκαλεί περαιτέρω ζημιές σε κρίσιμες υποδομές.

Το πρωί της 25ης Νοεμβρίου, ρωσική επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ατόμων.

Προκλήθηκε πυρκαγιά σε κεντρικό δρόμο της πόλης, με ζημιές σε πολιτικές υποδομές και οχήματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο και τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεχ Σινιεχούμποφ.

Η διακοπή ηλεκτροδότησης επηρέασε αρκετούς καταναλωτές, αλλά η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στους περισσότερους καταναλωτές από τους μηχανικούς, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ.

Foto: Ertnews 


Οι τραυματισμοί αμάχων και οι ζημιές σε βασικές υποδομές επιβαρύνουν τους κατοίκους και δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή.

 Οι επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις πλήττουν την ηλεκτροδότηση εν μέσω του χειμώνα, αυξάνοντας την ευαλωτότητα των πολιτών.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις αναμένεται να εντείνουν τις διεθνείς πιέσεις προς τη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πιθανώς θα προχωρήσουν σε περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η αποκατάσταση υποδομών και η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν βρετανό που πολεμούσε στο πλευρό της Ουκρανίας. Η αιχμαλωσία του Βρετανού, που φέρεται να πολεμούσε ως μισθοφόρος στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Κουρσκ, αποτελεί μία ακόμα πτυχή της πολυδιάστατης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο αιχμάλωτος, Τζέιμς Σκοτ Ρις Άντερσον, ισχυρίζεται ότι είναι πρώην στρατιώτης του βρετανικού στρατού.

 

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, κρατείται και ανακρίνεται.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ρωσικά κανάλια του Telegram δείχνει τον άνδρα με δεμένα χέρια και στρατιωτική στολή.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει επίσημα, αλλά ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την οικογένεια του άνδρα που φέρεται να κρατείται.

Το BBC επιβεβαιώνει τη δήλωση αυτή, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

 Στο Κούρσκ η κατάσταση για τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι κάτι παρα πάνω από τραγική.

Αν και ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν ακόμα τμήματα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ,  αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες εδαφών λόγω αντεπιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων.

 Η παρουσία ξένων μαχητών, όπως ο Άντερσον, υπογραμμίζει την παγκόσμια διάσταση της σύγκρουσης. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Foto: Reader

 Οι αντεπιθέσεις και οι απώλειες εδαφών στο Κούρσκ δείχνουν την κλιμάκωση της έντασης και την αναδιαμόρφωση του μετώπου.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με αυξημένο κίνδυνο περαιτέρω διεθνοποίησης του πολέμου, εάν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή ξένων μαχητών.

Foto: In.gr

  Ας περάσομε τώρα σε θέματα από την Ελληνική επικαιρότητα.

Το Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Θεολογίας με τίτλο "Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές", ξεκίνησε την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε 50 χρόνια, αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τη θεολογική σκέψη και την πορεία της Ορθοδοξίας.

Foto: Politica.gr

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου Α΄, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Χορό Ψαλτών "Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης", υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη.

Foto: Protothema.gr

Ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ απηύθυνε προσφώνηση αναδεικνύοντας τη σημασία του συνεδρίου για την ενίσχυση της θεολογικής επιστήμης και της πνευματικής παράδοσης.

Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής: Παρουσίασε την εισαγωγική ομιλία με θέμα "Η θεματολογία και στοχοθεσία του Διεθνούς Συνεδρίου", αναφερόμενος στις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ορθόδοξης Θεολογίας στη σύγχρονη εποχή.

Βαρθολομαίος Α΄, Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην κεντρική του ομιλία με τίτλο "Η αποστολή και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στον 21ο αιώνα", υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και ηθικών προκλήσεων.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί με θεματικές ενότητες και συζητήσεις που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεολογικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων, με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για την ενδυνάμωση της Ορθόδοξης μαρτυρίας στον κόσμο.

 Το απόγευμα της 25ης Νοεμβριου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κ.Κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την πόλη Της Σπάρτης προκειμένου να συμμετάσχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον πολυούχο της Όσιο Νίκων τον μετανοείτε.