Ανακοινώθηκε ο Νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Οριοθετούνται τα Όρια της Δυνητικής Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας

Ανακοινώθηκε ο Νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Οριοθετούνται τα Όρια της Δυνητικής Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία, εκδόθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), σηματοδοτώντας την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια οργάνωσης και οριοθέτησης του ελληνικού θαλάσσιου χώρου.

Η νέα αυτή στρατηγική απεικονίζει με σαφήνεια τα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αποτυπώνει σε χάρτες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στις θαλάσσιες ζώνες της χώρας, ενισχύοντας τον στόχο για βιώσιμη γαλάζια οικονομία και σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτελεί ένα ολιστικό εργαλείο, με στόχο την κλιματική ανθεκτικότητα, την προστασία της πολιτιστικής και ενάλιας κληρονομιάς, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την ενίσχυση των θαλασσίων μεταφορών, την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων – όπως φυσικό αέριο και υπεράκτια αιολικά πάρκα – καθώς και την προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας και των διασυνοριακών υποδομών.

Η στρατηγική ενσωματώνει κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς παράγοντες, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τη διαβούλευση ανά Περιφέρεια και τη σύνθεση των Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Στο πλαίσιο της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ, ο σχεδιασμός διασφαλίζει τη συμμόρφωση της χώρας με το Δίκαιο της Θάλασσας και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενώ ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση, αναδεικνύοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θωρακίζοντας το θαλάσσιο χώρο ως πεδίο βιώσιμης ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας.

Η στρατηγική καλύπτει τέσσερις θαλάσσιες ενότητες, αποτυπώνοντας τη διοικητική διάρθρωση των Περιφερειών και εισάγει έναν σαφή Οδικό Χάρτη αξιοποίησης των θαλάσσιων πόρων, με τη σχετική απόφαση να δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και να διατίθεται και στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες.

Μέσα από το νέο αυτό σχεδιασμό, η Ελλάδα επιδιώκει τη συντεταγμένη διαχείριση των θαλάσσιων χρήσεων, ενισχύοντας το αναπτυξιακό της αποτύπωμα στη Μεσόγειο και ενσωματώνοντας τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλες τις παράκτιες και θαλάσσιες δραστηριότητες.